Aandacht voor de buik maakt depressieve jongeren vitaler –

Laten wij de lichamelijke component van depressie eens nader bekijken.
Jes: “Ik durf te beweren dat bij depressie op jonge leeftijd, de lichamelijke oorzaken van moeheid een belangrijke bodem is van psychische malaise.” Waar komt die moeheid vandaan?
Om die vraag te kunnen beantwoorden, kijken we naar de werking van de buik. zie ook buik2.
Vitaliteit wordt verzorgd door de buik (zie boek VanzelfGenezen blz. 36, 54).
Als de buik niet goed verzorgd wordt, door:

  • tekorten in voedsel;
  • voedsel met weinig voedingswaarde teveel eten;
  • voedsel waaraan geknutseld is: genetisch gemanipuleerd voedsel;
  • geraffineerd voedsel;
  • kunstmatige voedingsmiddelen;
  • medicijnen;
  • chaotisch voedselaanbod,

gaat hij automatisch protesteren; hij heeft er als het ware ‘even geen zin meer in’. De hoofdtaak, -het verteren van voedsel voor het verzorgen van bouwstenen en energie voor je lichaam- stagneert. Daardoor krijg je een tekort aan energie en word je moe. Je wordt moe van voedsel dat je slecht of niet verteert.

De visie van Vanzelf Genezen is dat met name bij jonge patiënten met depressieve klachten, eerst het spijsverteringskanaal behandeld moet worden. Daarna kun je zien wat er nog overblijft.
Jes: “Waarom ik hier het accent leg op jonge mensen is omdat ouderen veel langer de tijd hebben gehad om trauma’s te kunnen stapelen. Dat neemt overigens niet weg dat ook jonge mensen veel meegemaakt kunnen hebben. De eigenschap van jong zijn is echter dat je over de veerkracht beschikt om extreme lichamelijke en psychische situaties aan te kunnen. Als die veerkracht ontbreekt, dan is er iets mis met je lichamelijke belastbaarheid. Dan is er werk aan de winkel!”

Casus Theo, 21 jaar. Theo vindt zichzelf depressief en wil daarvoor behandeld worden. Hij verlaat het 1e consult met een ‘dieet’ (gezonde eetwijze) wat neer komt op een variant op koolhydraatarm eten. Het Paleo dieet zou daar een voorbeeld van kunnen zijn.
Jes: ”Ik beoog met het dieet voor Theo om ‘aardig te zijn voor zijn buik’; met andere woorden te stoppen met voedsel dat het darmmilieu en de slijmvliezen van de darmen beschadigt. Zo’n dieet doet wonderen.” De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het volhouden van een gezonde eetwijze bij jongeren een probleem kan zijn. Sociale- en financiële factoren liggen daaraan ten grondslag.
Jes: ”Ik laat jonge mensen zelf de vrijheid om hun eetwijze te bepalen. Ik wijs ze echter wel op de consequenties. Zo ook bij Theo. Na drie maanden ‘strikt eten’ is hij weer eens met zijn vrienden uitgegaan naar McDonald’s. De dag daarna wist hij het wel: doodmoe, buikklachten, down, ..”

Bij de meeste jongeren die onze Praktijk bezoeken, lukt het om ze weer snel fit te krijgen. Dan hebben ze ook veel meer veerkracht om hun psychische malaise aan te pakken. En komt de noodzaak om antidepressiva te gebruiken veelal te vervallen.