Hoeveelheid groente en fruit niet zaligmakend –

‘Twee ons groenten en twee stuks fruit veel te weinig‘ klopte een landelijk dagblad destijds. Uit nieuw onderzoek zou blijken dat de norm flink omhoog moet naar 300 gram fruit en 375 gram groenten. Tot zover de berichtgeving.

Mensen die dagelijks 5 porties groenten en 300 gram fruit eten, hebben maar liefst 42% minder kans om vroegtijdig te overlijden, vergeleken bij mensen die minder gezond eten, zo bleek uit bevindingen van een onderzoek door het University College London. Hiermee wordt gesuggereerd dat meer groeten en fruit eten je gezondheid bevordert. Was het maar zo simpel.
In onze Praktijk adviseren we dit al 40 jaar. Ons standaard advies is 2x per dag ruim groente en minimaal 2 à 3 stuks fruit per dag (voor volwassenen). Voor het kopen, bereiden en consumeren van groeten en fruit zijn veel afwegingen van belang, waaronder kwaliteit, vitaliteit, verteerbaarheid en betaalbaarheid.

Je kunt wel veel groenten en fruit eten maar de voedingswaarde hangt af van de kwaliteit.  Voor een ieder met gezond verstand is goed te begrijpen dat een keuze voor vers, oorspronkelijk, biologisch en uit directe omgeving, tot de beste voedingswaarde leidt. Je kunt wel veel groenten en fruit eten maar als de kwaliteit inferieur is dan heb je er nog weinig aan anders dan een gevulde buik. Als we spreken over kwaliteit, dan bedoelen we de omgeving vanwaar groenten en fruit groeien.  De voorwaarden waarbinnen het gewas zich ontwikkelt, moeten optimaal zijn; des te hoger de voedingswaarde. Het gaat om de conditie van aarde, lucht, water en zon.

Om gezondheid uit groenten en fruit te kunnen halen, moet deze wel over optimale voedingswaarde beschikken. Dan hebben we het over een variatie aan koolhydraten, vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen. Biologische groenten en fruit hebben een meer evenwichtige voedingswaarde dan niet-biologische. En dan hebben we het nog niet eens over de smaak. Hoe staat het met de vitaliteit van groenten en fruit? Naast biochemische kwaliteit van voeding heeft voeding ook een biofysische kwaliteit. Inmiddels is veel bekend over de meerwaarde van voeding als ze rijk is aan (bio)fotonen. Dit noemt men vitale voeding. Vitale voeding is voeding die de maximale hoeveelheid zon heeft kunnen ontvangen wat voor dat specifieke gewas in klimaat en seizoen normaal is. Zo heeft een wortel een langere rijpingsperiode nodig dan een radijsje.

Een ander aspect is de verteerbaarheid. Is de conditie van jouw spijsvertering (mond, maag, buik) zodanig dat deze in staat is om die groenten en fruit te kunnen verteren?  Allergische reactie op aardbeien, winderigheid van uien en kolen; zo kent iedereen wel een eigen voorbeeld.

Het kunnen verteren van groenten en fruit wordt bepaald door de beschikbaarheid van het juiste ‘gereedschap’.  Daarbij moet je denken aan de grote complexiteit van mechanismen in het spijsverteringskanaal en hoe die mechanismen met elkaar samenwerken. De vertering begint bij de mond door het consumeren van het juist bereide voedsel en eindigt bij een goede stoelgang.  Met andere woorden: het proces van mond tot anus. In mijn Praktijk maak ik vaak mee dat jonge kinderen (tot ongeveer 8 jaar) geen groenten willen eten. Voor mij is dit een diagnostisch gegeven dat er ergens een schade is in de spijsvertering. Die kinderen voelen een weerstand tegen groenten. Als je hen er naar vraagt, kunnen ze het niet altijd benoemen; ’het is niet lekker’; ‘het doet pijn in mijn buik’. Zodra de schade aan de vertering verholpen is, gaan die kinderen met smaak vanzelf groenten eten. Mijn standaardadvies bij kinderen met ‘buikproblemen’: gaat ook hier uit van een gezonde basis in de buik, dus met de nadruk op eten: minder gluten maar wel (spelt)brood van biologische kwaliteit, minder koemelk- ook van biologische oorsprong ( of vervangen door zuivelproducten van geiten- of schapenmelk), eerlijk voedsel (vers en onbewerkt) en geen suiker. Verder schrijf ik homeopathische middelen voor en natuurlijke voedingssupplementen om de spijsvertering en de aanwezigheid van voedingstekorten te ondersteunen (uit VanzelfGenezen blz. 108).

Als je het advies uit het krantenartikel en de bovenstaande afwegingen in de dagelijkse praktijk wilt brengen, kost je dat geld. Dat extra geld kan tot conflict leiden met je huishoudboekje.

Prijs van een fastfood hamburger (euroknaller):  €1,30 
Prijs van een krop sla/ biologische sla:  €1,04  /  €2,29 (100 gr.) 
Prijs van een kg appels Elstar/ biologische Gala   €1,69 /  €2,99 


Uit dit eenvoudige voorbeeld (dagkoersen: oktober 2023) blijkt dat als je kiest voor biologisch, dit financiële gevolgen heeft. Het is de consequentie van je keuze.

Belemmert een slechte financiële positie dit of blijf je gaan voor het zoeken naar oplossingen? Een eigen verbonden keuze maken, welke voor jouw leven realistisch is, kent geen perfectie, wel creativiteit en originaliteit.