PDM Persoonlijk Dynamisch Model –

Altijd handig om een overzichtelijk schema bij de hand te hebben in de spreekkamer. Ook voor de patiënt. Tijdens mijn consulten maak ik gebruik van het schema dat u terugvindt in het boek VanzelfGenezen en dat ik het Persoonlijk Dynamisch Model (PDM) heb genoemd. In dit schema komen de verschillende elementen uit mijn visie samen, waarin traditionele, oosterse en westerse geneeskunde elkaar ontmoeten. Hieronder een korte leeswijzer.

In mijn benadering van lichamelijke klachten heb ik al lang geleden de bruikbaarheid van de oosterse geneeskunde gezien. Een zienswijze die overigens ook veel raakvlakken heeft met de traditionele geneeskunde in veel verschillende culturen en tijden. Zo kennen wij in het Westen de 4-elementen uit de klassieke Griekse cultuur. Een variant op de oude Chinese filosofie waar de 5-elementen de duiding van verschijnselen vergemakkelijkt. Die 5-elementen gebruik ik in mijn diagnostische model PDM.

Onder de 5-elementenschijven treft u in mijn model 7 ringen aan. Iedere ring staat voor een afzonderlijk niveau waarop we een fysieke klacht kunnen benaderen. Zo wordt direct duidelijk dat de reguliere geneeskunde doorgaans alleen gebruik maakt van de ring ‘biochemie/enzym’, terwijl veel complementaire geneeskunde zich vooral op de volgende ring concentreert; ‘biofysica/foton’. Door veel gecompliceerde klachtenbeelden van mijn patiënten, werd ik steeds meer ‘gedwongen’ me verder in het schema te begeven en naast de materiële fases ook meer en meer de niet-materiële fases als verstand en ziel te betrekken.

Intussen ben ik in staat om me vrij door de verschillende fases en elementen te begeven. Zowel om de diagnose te stellen als om het herstelproces vorm te geven. Een rijke kennis die ik graag deel met vakgenoten en patiënten, om zo steeds meer kennis en kunde te kunnen bieden.

Het Persoonlijk Dynamisch Model is een belangrijk onderdeel van mijn lezingen en cursussen. Ook daar biedt het houvast om mijn visie en werkwijze te verduidelijken. Uiteraard vindt u het model uitgebreid terug in mijn boek. En zie de volgende links: methode VzG en Video.